Cum creezi un site web, pas cu pas.

Cum creezi un site web, pai sa o luam cu inceputul, pas cu pas, in primul rand iti trebuie un domeniu. Da, domeniul care te reprezinta pe tine, marca si produsele pe care in viitor le vei promova.

Cum alegi un domeniu?

Domeniul este un nume personalizat care se termina cu extensia .ro s-au .com, etc. Domeniul reprezinta viitorul nume al site-ului tau.

Sunt zeci sau chiar sute de revanzatori de domenii in Romania, dar sfatul meu este sa-l achizitionezi direct de la “sursa” adica de la ROLD (Romania Top Level Domain) – www.rotld.ro. Site detinut integral si administrat de INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE IN INFORMATICA – ICI BUCURESTI. la un pret decent cu mentenanta anuala.

Mentenata la extensile .ro se platesc anual, preturile difera fata de cursul valutar in ziua achizitionarii, pretul este undeva la 70 RON an!

Dupa ce ai ales numele domeniului tau, urmeaza procedura de inregistrare, domeniul poate fi achizitionat ca persoana fizica sau juritica.

Aici la adresa asta poti urma pasii de inregistrare domeniu .ro https://www.rotld.ro/register-a-new-ro-domain/

Ai posibilitatea sa-l inregistrezi de la un an pana la zece ani. Simplu.

Dupa ce ai inregistrat domeniul ales de catre tine si achizitionat, o sa primesti un e-mail de confirmare din partea ROTLD.

Bun, daca ai primit e-mailul de confirmare de la ROTLD si totul a decurs excelent, trecem la pasul urmator.

Cum creezi un site web
Cum creezi un site web

Cum atasam nameservere-le domeniului tau gata cumparat?

Dar mai intai ce inseamna nameserver?

Nameservere-le sunt echipamente pe care ruleaza servere DNS. Acestea au rolul de a face legatura intre denumirea unui domeniu si IP-ul echipamentului care furnizeaza servicii acelui domeniu (e-mail, web, ftp, etc).

Pare sofisticat dar asta inseamna !

Fara setarea unor nameservere corecte pe domeniu acesta pe care citesti articolul nu va putea indica spre echipamentul unde ii sunt gazduite fisierele, mail-urile, etc.

Pentru a obtine nameservere trebuie achizitionat un pachet de gazduire!

Pentru atasarea de nameservere trebuie sa te conectezi in pagina de administrare domeniu la adresa asta, domeniul achizitionat de la ROTLD sau alt registrar.

Pachetul de gazduire poate fi unul pentru inceput sau avansat asta daca doresti un magazin online. Atentie insa la achizitionarea pachetului de gazduire, nu fa greseala de a cumpara un pachet de gazduire pentru un simplu site si doresti gazduirea unui magazin online !!!

Intre un site si magazin online este o diferenta uriasa, e ca si cum ai compara o Dacie 1300 cu un Mercedes ! Si da, cam asa stau lucrurile cu Dacia 1300 poti parcurge cu o viteza maxima de 120 kph iar cu model un Mercedes 300 kph.

Poate este o comparatie superficiala dar asa stau lucrurile in pachetele de gazduire. Un pachet de gazduire ieftin iti va aduce dezavantaje.

De ce se numesc pachete de gazduire si nu gazduire?

In gazduirea propriu-zisa ai doar un singur serviciu, doar nameservere. In schimb in pachetele de gazduire gasesti o suita de aplicatii care te vor ajuta in crearea site-ului, magazinul online.

Acolo vei gasii suita necesara a bunei functionari a site-ului, plus ca ai suport cu administratorul pachetului de gazduire.

Suita de aplicatii incepe de la spatiul alocat pe server, versiunea PHP pana configurarea, instalarea platformei viitorului site si multe altele.

Achizitionarea unui certificat de securitate.

Certificatul de securitate (SSL), in engleza Secure Socket Layer, sau certificat de securitate este predecesorul lui TLS, in engleza Transport Layer Security. Ambele sunt straturi de securitate care au protocoale criptografice utilizate in retelele create intre calculatoare.

SSL este folosit pentru navigarea pe internet, pentru fax, e-mail, VoIP si in comunitatile mari. Printre acestea, YouTube, Twitter, Facebook, Google si Yahoo. 

Da, iti trebuie asta !

Am achizitionat cele de mai sus, ce urmeaza?

Urmeaza instalarea platformei pe care vei lucra. Exemplu: daca doresti pentru un site mic, blog, ai la alegere bine cunoscuta platforma WordPress dar si Joomla sau Drupal.

Pentru ca esti la inceput si neavand experienta in aplicatii online, iti recomand sa incepi cu platforma WordPress, pentru ca este o platforma usoara, bine pusa la punct si cu o multime de module care te vor ajuta in drumul tau in online.

Atentie insa platforma WordPress este gratuita, dar modulele sunt cu plata.

Este adevarat ca sunt si module gratuite, dar cu foarte multe limitari. Majoritatea dupa ce le-ai achizitionat vei descoperii cu tarie ca ai trecut peste toate limitarile impuse de catre programator.

Modulele difera ca pret, ele pot ajunge de la cativa zeci de euro la cateva mii de euro. Limita este in portofelul tau !

Cum creezi un site web, un design de iti taie rasuflarea?

E, aici pot spune ca pentru un design reusit iti trebuie multa creativitate, rabdare si cunostinte in ale design-ului. Poate parea complicat, dar nu este, trebuie sa incepi cu inceputul, cum vrei sa arate si cat de atragator sa fie.

Cum iti spuneam mai sus platforma WordPress are o multime de module dar si teme pe masura pretentiilor tale.

Atentie insa, la fel ca si modulele, temele sunt si ele cu plata!

Daca nu te deranjezi sa creezi tu singur site-ul, sunt cateva oferte oferite de catre noi. Preturile variaza de la site la site si nu sunt fixe!

Ca sa-ti faci o idee, preturile incep de la 1700 ron in sus pentru un site.

Iar pentru un magazin online incep de la 3300 ron in sus.

Dupa ce ai terminat site-ul si este online, urmeaza optimizarea lui.

Detalii gasesti aici.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× Ai o intrebare?